Hacker Blendle krijgt geen straf, maar baan

27-06-2014 09:31

De eerste keer dat hij nieuwssite Blendle hackte, kreeg hij taart van het bedrijf. De tweede keer mocht Koen Rouwhorst er komen werken. De 25-jarige student kan er op zijn eerste werkdag wel om lachen. “Meestal hoor je niks als je een bedrijf wijst op problemen. En nu een taart en een baan”, zegt hij tegen het AD

De 25-jarige student computerwetenschappen aan de Universiteit van Twente hackt naar eigen zeggen al vanaf zijn 14de en wil niet zeggen bij welke grote bedrijven hij kinderlijk eenvoudig binnenkwam. “Dat vind ik niet netjes. En bedrijven reageren niet altijd positief. Meestal stuurde ik een anoniem mailtje over een lek. Bij Blendle ging het anders, ik kreeg snel en uitgebreid antwoord waarin ze me bedankten en uitgebreid uitleg gaven over het probleem. Dat vond ik heel prettig.”

Blendle is een nieuw bedrijf waar artikelen uit kranten en magazines los kunnen worden gekocht, een soort iTunes voor gedrukte media. Rouwhorst wist twee ernstige beveiligingslekken te vinden. Bij de ene konden lezers een link van een artikel sturen waardoor de ontvanger gratis toegang kreeg tot Blendle. De tweede had te maken met het tegoed van Blendle-kanten, dat af te pakken was.

Na die tweede hack wist mede-oprichter van Blendle Marten Blankesteijn dat hij Rouwhorst wilde hebben. “We hebben in de testfase de mensen die ING-internetbankieren kapot kregen gevraagd om alle lekken in Blendle te zoeken en tóch wist Koen nog gaten te vinden. Hij is betrokken en bedenkt dingen die wij niet bedenken. Zo iemand wil je in je team hebben.”

(BuzzT)