Teeven: extra tekort van 60 miljoen in gevangeniswezen

30-06-2014 11:03

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft in het gevangeniswezen te maken met een extra tekort van 60 miljoen euro. Dit schrijft de bewindsman maandag in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief geeft hij een tussenstand van de reorganisatie in het gevangeniswezen.

Volgens de staatssecretaris is het tekort een gevolg van de vergrijzing van het personeelsbestand, besparingsverliezen bij eerder ingeboekte bezuinigingen en niet gecompenseerde loon- en prijsstijgingen.

Met directeuren van gevangenissen heeft Teeven inmiddels maatregelen afgesproken om het tekort op te vangen. Zo zal geprobeerd worden om onder meer de kosten van overwerk en onregelmatige en weekenddiensten te verminderen. Ook wordt bespaard op de sporturen van het personeel.

Ook bij de reclassering heeft Teeven een financiĆ«le tegenvaller. Hier is volgend jaar een gat van ten minste om 6 miljoen euro. De organisatie heeft de afgelopen jaren flink wat meer werk op z’n bord gekregen. Het budget van Reclassering is met de toenemende vraag gestegen van 155 miljoen euro in 2006 naar 227 miljoen euro in 2012.

“De vraag naar reclasseringsproducten is sterk toegenomen”, schrijft Teeven in de brief. Dat is het gevolg van het feit dat rechters steeds vaker voorwaardelijke worden straffen opleggen waarbij een een belangrijke taak is weggelegd voor Reclassering.