‘NSA mag 193 landen bespioneren’

01-07-2014 07:02

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA blijkt nog een veel groter mandaat om informatie over buitenlandse regeringen en internationale instellingen te verzamelen te hebben dan tot nu toe bekend was. Dat blijkt uit een lijst die klokkenluider Edward Snowden heeft gelekt en in handen is van The Washington Post.

Uit de lijst blijkt dat de NSA informatie mag verzamelen over 193 landen, waaronder Nederland. De enige landen waar de NSA niet mag spioneren zijn de VS zelf, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Nieuw-Zeeland.

Ook een reeks internationale instellingen en organisaties als de Wereldbank, de Europese Unie en het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie IAEA zijn niet veilig voor de spiedende ogen van de geheime dienst.

Het in 1978 opgerichte hof dat toezicht op de NSA houdt, de zogenoemde FISA-rechtbank, heeft met de ruime bevoegdheden voor de NSA ingestemd. Volgens The Washington Post betekent dit niet noodzakelijkerwijze dat de NSA de blik op alle op de lijst genoemde landen en organisaties heeft gericht, maar wel dat de inlichtingendienst de bevoegdheid heeft om dit te doen.