Dodelijk varkensgriepvirus gecreëerd in lab

02-07-2014 13:04

De wetenschapper die onlangs al de Spaanse Griep weer tot leven wekte in een laboratorium, was kennelijk niet tevreden met de dodelijkheid ervan. Daarom heeft hij nu een nieuwe versie van de varkensgriep ontwikkeld, waar het menselijk immuunsysteem geen enkel vat op heeft. Dit meldt de Independent.

Professor Yoshihiro Kawaoka en zijn team knutselen vaker aan (griep)virussen. Dit is naar eigen zeggen nodig om betere geneesmiddelen te kunnen ontwikkelen. Critici waren eerder ook al doodsbenauwd voor de gevolgen als één van de gemuteerde virussen zou ontsnappen, maar zijn nu echt bijna in paniek. ‘Ongelukken gebeuren’, aldus wetenschappers die bang zijn dat het virus uit het laboratorium ontsnapt.

Het nieuwe varkensgriepvirus dat door Kawaoka en zijn team is gemaakt op de universiteit van Wisconsin, zou levensgevaarlijk zijn. Er is geen geneesmiddel voor en het immuunsysteem van de mens is compleet machteloos in de bestrijding ervan. Kawaoka zou ook het virus, dat zich normaal gesproken niet snel verspreidt, zo veranderd hebben dat besmetting nu vrij eenvoudig is, zo wijzen testen met fretten uit.

Volgens een anoniem gebleven wetenschapper waren eerdere experimenten van Kawaoka al gevaarlijk, maar is deze creatie van een gemuteerd virus ‘nog gekker’.