2 jaar cel in fraudezaak goedgelovige notaris

03-07-2014 14:26

De 35-jarige Surinaamse Esselien M. gaat twee jaar de cel in voor heling en het witwassen van bijna 9 ton die ze van de Amsterdamse notaris Bernard Blijleven heeft gekregen. De rechtbank in Amsterdam sprak haar vrij van oplichting.

Blijleven maakte het geld in 2012 en 2013 naar de vrouw over, omdat hij naar eigen zeggen geloofde dat ze het geld tijdelijk nodig had voor de aankoop van drie huizen. M. zou tijdelijk niet bij haar eigen geld kunnen, dit zou zijn geblokkeerd op een Zwitserse bankrekening. De verhalen die M. de notaris daarbij op de mouw speldde, waren zo onwaarschijnlijk dat volgens de rechtbank oplichting niet kan worden aangetoond.

De vrouw zou zich onder meer hebben voorgedaan als geheim agente van de overheid met een bijzondere wiskundige gave die codes kon ontcijferen. De notaris trapte zelfs in door haar verstuurde valse chatberichten namens Mark Rutte, Jeroen Dijsselbloem en Gerrit Zalm die hem aanspoorden de ruim 870.000 euro naar haar over te maken.

Ook herhaalde waarschuwingen van anderen over de betrouwbaarheid van de vrouw, leidden er niet toe dat de notaris haar verhalen controleerde. Dat had hij volgens de rechtbank met zijn meer dan 30 jaar ervaring wel moeten doen.