6 jaar en tbs in zedenzaak Cuijk

03-07-2014 11:04

De 49-jarige Frank R. uit Cuijk heeft in de omvangrijke zedenzaak tegen hem 6 jaar celstraf gekregen. Ook legde de rechtbank in Assen hem tbs met dwangverpleging op. De rechtbank acht bewezen dat R. 20 minderjarige meisjes via internet heeft aangezet tot ontuchtige handelingen en een aantal ook fysiek heeft misbruikt.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de veroordeelde rond de 300 slachtoffers heeft gemaakt. 21 meisjes deden aangifte. Er werden 20 zaken bewezen geacht. In één geval kwam het tot vrijspraak, omdat niet duidelijk is geworden of het slachtoffer ten tijde van het misbruik jonger dan 16 jaar was. Het OM had 10 jaar cel en tbs geëist.

De rechters verwijten R. dat hij zijn slachtoffers heeft aangezet tot “vergaande seksuele handelingen”, vaak via de webcam. Seksueel misbruik heeft een grote impact, zeker op meisjes die 12 tot 15 jaar oud zijn, benadrukken ze. Bovendien manipuleerde en bedreigde R. zijn slachtoffers om zijn zin te krijgen. Dat leidde in enkele gevallen ook tot fysiek seksueel contact “van een aard en omvang die niet passend is bij heel jonge meisjes”.

Vanwege R.’s “dwingende gedragingen” is dan ook sprake van verkrachting, oordeelde de rechtbank. R. moet verder 10 slachtoffers smartengeld betalen, voor een totaalbedrag van bijna 40.000 euro.

Het Openbaar Ministerie is “niet ontevreden” over het vonnis. Of het OM in hoger beroep gaat, kon persofficier Pieter van Rest donderdag nog niet zeggen. “We gaan eerst het vonnis van de rechtbank bestuderen.”

De advocaat van R. zei eerder de strafeis veel te hoog te vinden. Volgens hem heeft het OM de zaak opgeblazen. Hei zei na de veroordeling dat de rechtbank “een flinke hap” van de eis van het OM heeft afgenomen. “Het maakt nogal verschil, 10 of 6 jaar.” Volgens hem is het vooral van belang dat R. zo snel mogelijk behandeld wordt. “Dat is ook wat hij wil.”