Zijlstra: banenplan vakbonden ‘idioot’

04-07-2014 07:45

Het banenplan dat de vakbonden eerder deze week hebben gepresenteerd, vernietigt banen en is daarom een ‘idioot plan’. Dat zegt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra in een interview met De Telegraaf. Het plan is voor hem onbespreekbaar.

Zijlstra roept coalitiepartner PvdA op niet te veel mee te gaan met de voorstellen van de bonden. “Als je Partij van de Arbeid heet, dan kan je niet voor dit plan zijn,” aldus de VVD-voorman.

De vakbonden willen de komende 6 jaar 300.000 banen scheppen door de lasten op arbeid te verlagen, vermogens en bedrijfswinsten hoger te belasten, ouderen korter te laten werken en te stoppen met het verhogen van de AOW-leeftijd. Dit zou dan moeten worden betaald door vermogens meer te belasten en bedrijfswinsten af te romen.

Volgens Zijlstra redeneren de vakbonden vanuit een nederlagenstrategie: “Het is allemaal vanuit de gedachte dat we nooit meer economische groei gaan hebben, dat de koek blijft zoals die nu is. Onze inspanning is er juist op gericht om de koek weer groter te maken. Als er meer welvaart is, is er ook meer te verdelen. Dat kan je alleen maar voor elkaar krijgen als je meer gaat werken. Minder werken tegen hetzelfde loon betekent dat de productiviteit afneemt.”

Ook verwijt de VVD’er de vakbonden een gebrek aan realiteitszin: “Dit werkte in 1980 al niet eens, laat staan dat het in 2014 gaat werken,” stelt de fractieleider, ” Het wordt hoog tijd dat de vakbonden de 21e eeuw instappen. Anders wacht hen een rol in de marge”.