Duitsland sluit inzet inlichtingendienst tegen VS niet uit

07-07-2014 09:51

In Duitsland is de woede over het zoveelste Amerikaanse spionagegeval zo groot dat minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière nu overweegt de Duitse inlichtingendienst BND tegen de Verenigde Staten in te zetten.

Volgens de bewindsman is de noodzaak een “360 graden-blik” te hebben duidelijk geworden door het Amerikaanse optreden. Dit zei hij tijdens interne besprekingen. Hij sloot het inzetten van de inlichtingendienst tegen bevriende naties als de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk nadrukkelijk niet langer uit.

Opheldering

De Maizière eist van Washington nu “snelle en duidelijke opheldering” in de zaak rond een BND-medewerker die tegen betaling documenten aan de Verenigde Staten overdroeg. De 31-jarige Duitser bespioneerde voor de VS de speciale commissie die onderzoek deed naar de omstreden activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA in Duitsland. Afluisterpraktijken van de NSA waarvan zelfs bondskanselier Angela Merkel niet gevrijwaard was, hadden eerder al tot ijzige betrekkingen tussen beide bondgenoten geleid.

De hele zaak toont volgens De Maizière in ieder geval volgens hem het belang aan van een goede contraspionagedienst. In een gesprek met de krant Bild had de minister het over een “zeer ernstig” voorval.

Ambassadeur

Berlijn heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen en sluit volgens Bild zelfs niet uit de ambassadeur te laten vervangen. Agenten op de Amerikaanse ambassade in Berlijn van de Joint Intelligence Staff (staf van de geheime dienst) moeten van de Duitse regering vertrekken.

Spionage

Vrijdag werd bekend gemaakt dat een medewerker van de Duitse inlichtingendienst BND is aangehouden omdat hij in het geheim zou hebben gewerkt voor de VS. Ook bleek eerder al dat de Amerikanen de mobiel van Merkel afluisterden. De man werd woensdag gearresteerd en donderdag door een rechter in voorlopig hechtenis geplaatst. Volgens Duitse media is de verdachte diverse malen door de Amerikaanse geheime dienst ondervraagd. Hij zou minstens één keer in de VS zijn geweest om daar verslag uit te brengen over de activiteiten van de NSA-commissie in Berlijn. Hij zou 25.000 euro hebben gekregen voor in totaal 218 documenten.