Georgische oud-president Sjevardnadze overleden

07-07-2014 11:01

Oud-president van Georgië Eduard Sjevardnadze is overleden. Dit heeft zijn persoonlijke assistent maandag bevestigd aan persbureau Reuters.  Sjevardnadze is 86 jaar geworden.

Sjevardnadze was president van Georgië van 1995 tot 2003. Eerder had hij het ook al voor het zeggen in de voormalige Sovjetrepubliek. Hij verving de in 1992 verdreven nationalistische president Zviad Gamsachoerdia en werd parlementsvoorzitter en hoofd van de regerende staatsraad.

Zijn eerste jaren aan het hoofd van de nieuwe republiek waren moeilijk. Hij had te maken met een sterk verslechterde economie, wijdverbreide corruptie, opstandelingen in de regio Abchazië en tal van politieke tegenstanders. In 1995 raakte hij gewond bij een moordaanslag. Datzelfde jaar nog won hij de eerste presidentsverkiezingen. Vijf jaar later dwong hij een tweede termijn af. Zijn populariteit nam echter snel af, mede omdat hij de armoede niet wist te bestrijden in zijn land.

In november 2003, tijdens de zogenoemde Rozenrevolutie, gooide hij onder grote druk van massademonstraties de handdoek in de ring en trad af. Hij werd opgevolgd Michail Saakasjvili. Sjevardnadze diende eerder als minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie.

Hij is volgens zijn assistent gestorven na een lange ziekte.