NVWA lanceert hygiëne-app

07-07-2014 08:19

De Voedsel- en Warenautoriteit heeft een app gelanceerd waarmee iedereen kan kijken hoe het gesteld is met de hygiëne in de Nederlandse horeca. De instantie werkt met een kleurencode voor bezochte locaties: rood staat voor verscherpt toezicht op een bedrijf, groen voor een bedrijf zonder overtredingen.

De app is een nieuwe manier om het oordeel van de NVWA over horecagelegenheden openbaar te maken. Ook op de website van de organisatie is het oordeel overigens terug te vinden. De app is bedoeld om consumenten inzicht te geven in de resultaten van inspecties, maar ook voor ondernemers is het een kans zich te onderscheiden met een goede hygiëne.

De Horeca Inspectiekaart, zoals de app heet, richt zich in eerste instantie op lunchrooms. Naast de kleuren rood en groen, zijn er ook bedrijven die de kleur oranje heben gekregen. Dan zijn er één of meer overtredingen geconstateerd en heeft het bedrijf een boete gekregen. Na vier maanden volgt er een nieuwe controle en kan de kleur als alles is verbeterd veranderen in groen.

De mobiele toepassing toont niet de details van een inspectie. Wel is duidelijk waar een inspecteur op let. Denk aan of het eten volgens de regels wordt bewaard en of de temperatuur goed is. En of er geen ongedierte rondloopt en de medewerkers hun handen goed wassen.

De app is er voor iOS en Android en is gratis te downloaden in de Stores.

(ANP)