Ontslagen ‘sms-generaal’ gewoon doorbetaald

08-07-2014 08:13

Defensie betaalt de wegens ongewenst gedrag jegens vrouwelijke collega’s ontslagen generaal Gert-Jan S. (56) tot zijn pensioen gewoon zijn salaris uit. Dit meldt De Telegraaf.

De generaal kreeg tot twee maal toe klachten aan zijn broek vanwege ongewenste intimiteiten op de werkplek en via tekstberichtjes, waarna hij onlangs op straat gezet werd.

Generaalsontslag

S. profiteert van het zogeheten generaalsontslag. Dit regelt dat militairen vanaf de rang van brigadegeneraal hun pensioen thuis kunnen afwachten, met een uitkering die hoger is dan 70 procent van het laatstverdiende loon. In het geval van S. zou dit minimaal 5500 euro per maand zijn.

Regeling

“De uitkering moet met het oog op de omstandigheden redelijk te achten zijn”, aldus het ambtenarenreglement voor de allerhoogste officieren. Maar voorzitter Erik Jurriëns van de Onafhankelijke Defensiebond stelt: “Veelal slepen ze er via handige advocaten regelingen uit die tot bijna 100 procent van het loon uitkeren.”

Jurriëns wil de regeling dan ook van tafel hebben. “Een jonge soldaat die vanwege een joint wordt ontslagen, krijgt geen cent. Maar de hoogste officieren hebben mooie regelingen. Dit is in strijd met artikel 1 van de Grondwet, dat regelt dat iedereen gelijk is en zo ook wordt behandeld”, zegt Jurriëns.

Betaald ontslag

Het is niet voor het eerst dat Defensie een topofficier na wangedrag met een riant salaris de laan uit stuurt. In 2006 ging toenmalig hoofd Operaties van de Koninklijke Marine, commandeur Frans van den B., op 50-jarige leeftijd met ’betaald ontslag’, na twee incidenten met vrouwelijke ondergeschikten.

Deze ’knijpcommandeur’ was na de twee voorvallen, waaronder de betasting van een vrouwelijke matroos, niet meer te handhaven. Na een peperdure afscheidsreceptie op kosten van de belastingbetaler ontving hij nog jarenlang een riante toelage.