Aruba dreigt Nederland met juridische stappen

14-07-2014 07:20

Aruba dreigt met juridische stappen tegen Nederland, omdat ons land de belangen en burgerrechten van het land zou schenden. Volgens Aruba is er sprake van een “door de Nederlandse regering geregisseerde dwaling van de Rijksministerraad” over de begroting van het eiland. Dat liet de Arubaanse regering zondag weten.

De Arubaanse regering zal “geen politieke, juridische en volkenrechtelijke optie onbenut laten” om een einde te maken aan de ‘dwaling’. De Rijksministerraad besloot vrijdag de gouverneur van het eiland te steunen in zijn beleid om de begroting niet te tekenen zolang er geen onderzoek naar die begroting is gedaan.

Hongerstaking

De Arubaanse premier Mike Eman ging uit protest in hongerstaking. Eman zei dat het Arubaanse volk honger lijdt door de opstelling van Nederland. Hij verklaart zich solidair met zijn mensen door niet te eten. Het besluit van de Rijksministerraad is volgens Eman ongrondwettig en hij eist dat de begroting alsnog wordt ondertekend.

Maandag zal Eman in Den Haag een toelichting geven op de stappen die Aruba onderneemt tegen Nederland.

Kamervragen

CDA en D66 hebben vanochtend Kamervragen over het conflict gesteld. Ze willen weten hoe het zover heeft kunnen komen en hoe het kabinet het wil oplossen.

“Wij maken ons grote zorgen over de ontstane situatie op Aruba en willen dat er snel wordt gewerkt aan een gezamenlijke oplossing”, zegt het CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. En volgens D66-Kamerlid Wassila Hachchi is het gebeuren voor “het internationale aanzien van Nederland en het Koninkrijk geen goede ontwikkeling”.