‘Brand JSF niet door productiefout’

14-07-2014 08:20

De JSF die in juni in brand vloog nadat de motor uit elkaar viel, ging niet stuk door een structurele productiefout. Dat heeft het Amerikaanse minsterie van Defensie zondag bekendgemaakt. De zogenoemde F-35 straaljagers werden na het ongeluk aan de grond gehouden. Nederland heeft twee testtoestellen van het type dat in brand vloog.

Onderzoek heeft aangetoond dat de schoepen van de Pratt & Whitney-motor van het pechvliegtuig stukgingen door buitensporige wrijving. Volgens een woordvoerder van Defensie had het vliegtuig al twee keer eerder problemen met de schoepen, maar het is geen fout waar alle toestellen last van hebben. Het onderzoek is overigens nog niet helemaal afgerond, dus andere problemen zouden nog kunnen komen bovendrijven.

Alle 97 F-35 Lightning II’s mogen sinds vorige week niet meer de lucht in. De motor van de F-35A viel op 23 juni uit elkaar en vatte vlam toen de piloot zich opmaakte om op te stijgen van Eglin Air Force Base in Florida.

Door het vliegverbod konden de JSF’s niet op tijd zijn voor de luchtshow Royal International Air Tattoo in Engeland op vrijdag. Dat moest het eerste optreden worden van de F-35 aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Defensie sluit niet uit dat de toestellen wel komende week hun opwachting kunnen maken op een ander vliegevenement in Engeland, de Farnborough International Airshow.

ANP