Binnenland

Omstreden PvdA-raadslid weg bij PvdA

14-07-2014 16:11

Het Bredase raadslid Jamal Nouhi heeft maandag zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Hij verlaat de PvdA-fractie in de gemeenteraad van Breda en gaat als zelfstandige fractie verder. 

Het raadslid raakte vorige week in opspraak door uitspraken over homoseksualiteit en homorechten. Op een internetforum vergeleek Nouhi homoseksualiteit met pedofilie en had hij kritiek op mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die zich bemoeit met de homorechten in zijn herkomstland Marokko. Partijgenoten en PvdA-voorzitter Hans Spekman distantieerden zich van de uitlatingen.

“Binnen de partij is er weinig ruimte voor een kritische noot. De partij slaat wild om zich heen als het imago ter discussie komt te staan. De PvdA is vergane glorie”, staat in zijn verklaring. “Ik heb met de opmerkingen een scherpe discussie willen voeren over hoe er in Marokko wordt gedacht over homorechten en hierbij de werkwijze van Human Rights Watchs bekritiseert.”

Klaar met de PvdA

In de verklaring stelt Nouhi klaar te zijn met de PvdA. “Je verlaat natuurlijk niet zomaar een partij waar je jaren voor hebt ingezet en mee verbonden voelde. Zoiets heeft bedenktijd nodig”.

Ook de reactie van landelijke kopstukken waren zwaar, stelt Nouhi, die de reacties ‘verwerpelijk’ noemt. “Er is, op basis van een bericht, meteen een aanval ingezet en stelling genomen zonder fatsoenlijk naar mij te luisteren.”

Gemeenteraad

Nouhi is wel van plan om in de gemeenteraad te blijven. Hij is van plan een eigen fractie te starten omdat hij door de Bredase bevolking is gekozen.