Buitenland

Israël zet hevig offensief in Gaza in

17-07-2014 21:49

Waar Israël het eerder deze maand nog bij dreigen hield, is er nu toch een offensief ingezet. De Israëlische premier Netanyahu heeft een grondoffensief gelast, zo meldt het ANP. Via Twitter en andere kanalen komen inmiddels de eerste berichten binnen over troepen die, ook in vergelijking met voorgaande dagen, met een zware operatie bezig zijn.

Bewoners van de Gazastrook meldden ondertussen een verheviging van de artilleriebeschietingen. Eerder werd er nog gesproken over dat men voor morgen -vrijdag- een staakt-het-vuren was overeen gekomen, hetgeen later ook weer ontkend werd.

Grondoffensief

Premier Benjamin Netanyahu heeft het Israëlische leger instructies gegeven om een grondoffensief te beginnen in de Palestijnse Gazastrook. Dit blijkt uit een officiële verklaring die de Joodse staat donderdagavond heeft uitgegeven. Het Twitteraccount van de Israel Defense Forces (IDF) bevestigt nieuwe operaties:

Het grondoffensief volgt op anderhalve week van Israëlische luchtaanvallen en beschietingen. Vanuit de Gazastrook zijn vele honderden raketten op Israël afgevuurd. Het geweld kostte aan 227 Palestijnen het leven, merendeels burgers, en bijna 1700 mensen zijn gewond geraakt. Aan Israëlische zijde is één dode gevallen. Een stream van de huidige operaties vindt u hier via RT.

De gewelddadigheden begonnen na de moord op drie Israëlische tieners en de daaropvolgende ontvoering van en moord op een Palestijnse jongen.

Beschietingen

Ook Israëlische marineschepen op de Middellandse Zee doen mee aan de beschietingen. Journalisten zou door het leger verteld zijn dat ze moesten evacueren.

‘Tunnelaanvallen door Hamas’

Update: Volgens een verklaring van de Israëlische strijdkrachten gaat het om een operatie met “infanterie, pantservoertuigen, genie en geheime dienst, gecombineerd met luchtsteun en ondersteuning van de marine”.

De aanval kan verband houden met het afslaan van een aanval via een tunnel, waarover wij vanochtend berichtten. Dertien strijders van Hamas zouden via de tunnel zijn uitgekomen bij Sufa in het zuiden van Israël.

Update 22:25: Dat de tunnels een zorg zijn voor de Israëlische strijdkrachten blijkt nu ook uit verklaringen van de IDF. “Ons doel is de tunnels van Hamas -die er voor zorgen dat terroristen Israel kunnen infiltreren en aanvallen kunnen uitvoeren- aan te vallen. Dit vereist precieze [militaire -red.] operaties.”, zo laat men weten.

(ANP/TPO)

 

Lees ook

 
‘Israël slaat aanval via tunnel af’
 
Het echte doel van Israël’s Gaza-operatie? Arabieren doden ‘Doden van Arabieren is Israël’s voornaamste strategie’
 
Ondanks bestand toch raketten uit Gaza Afgevuurd twee uur nadat staakt-het-vuren inging