Politie raakt twee ton kwijt bij undercoveractie

17-07-2014 06:49

De Nederlandse politie is afgelopen voorjaar ruim 200.000 euro kwijtgeraakt tijdens een undercoveroperatie met een drugsbende in een hotel bij Apeldoorn. De blunder wordt al maandenlang verzwegen, zo meldt De Telegraaf.

Xtc

Het kwijtgeraakte geld kwam van het ministerie van Justitie en werd gebruikt voor een ’pseudokoop’ van ruim een kwart miljoen xtc-pillen. Hierbij werden twee Portugese rechercheurs ingezet als pseudokopers.

De politie wist na de transactie in een kamer van een Van der Valk-hotel weliswaar alle zeven drugsverdachten te arresteren, maar het geld was na de operatie zoek.

Leeg teruggevonden

Ondanks de inzet van een speciaal geprepareerde geldkoffer, voorzien van een peilzender, verloren de observatieteams van de Nationale Recherche het geld uit het oog. De koffer werd uren na de operatie leeg teruggevonden achter de toog van een kroeg in Twello.

Onbegrijpelijk

De advocaat van verdachte O. (47) vindt het onbegrijpelijk dat de politie het geld bij de operatie is kwijtgeraakt. “Het is volkomen onduidelijk waar het geld gebleven is. Alle betrokken verdachten zijn vrijwel direct aangehouden. Justitie heeft 210.500 euro in contanten meegegeven aan een paar Portugezen, die er drugs mee moesten kopen”, aldus de raadsman. “Dit lijkt me een heel dure opsporingsmethode,” vervolgt hij. “Ik wil die Portugese pseudokopers daarom oproepen voor verhoor”.