Nederland wil geen Russisch gas meer

25-07-2014 08:01

Veel Nederlanders willen geen gebruik meer maken van gas uit Rusland. Dat schrijft het AD. Energievergelijker Gaslicht.com wordt sinds de ramp in Oekraïne plat gebeld door consumenten die willen weten of hun energieleverancier gas importeert en of zij dus op Russisch gas koken.

Volgens een woordvoerder van de website komt slechts 5 tot 10 procent van het gas uit Rusland. Het meeste dat in Nederland wordt gebruikt, komt uit Hollandse bodem, namelijk Groningen. Gas dat toch uit Rusland komt, is onmogelijk te splitsen van het Groningse gas.

Desnoods meer betalen

Op het forum van energieleverancier Nuon zijn de anti-Rusland sentimenten ook niet van de lucht. Een klant meldt daar: “Ik wil af van Russisch gas, desnoods moet ik meer betalen”. Het bedrijf zegt bij monde van manager Harold Kip dat ook Nuon vooral gas uit Groningen levert. Echter, Nuon koopt ook gas op de energiemarkt. Het zegt niet te kunnen herleiden welk deel daarvan uit Rusland komt. “Elke energieleverancier koopt aardgas op deze centrale markt en heeft met deze situatie te maken.”