Vervolging Obama komt dichterbij

25-07-2014 07:25

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil president Barack Obama voor de rechter dagen wegens machtsmisbruik. Een commissie van het Huis meent dat hij een onderdeel van zijn zorgwet, de zogeheten ‘Obamacare’, heeft uitgesteld zonder daarbij het Congres te raadplegen.

Het onderdeel verplicht werkgevers om de zorgverzekering van hun werknemers te regelen. De Republikeinen zijn fel gekant tegen de nieuwe zorgwet, maar stellen dat Obama deze belangrijke passage niet zomaar voor zich uit mag schuiven.

Doordat het onderdeel tot 2015 is uitgesteld, is het voor de Republikeinen moeilijker er campagne tegen te voeren voor de verkiezingen van dit najaar. Bij deze verkiezingen wordt het  hele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat gekozen. Dit is beslissend voor de politieke kleur van het Congres in de laatste twee jaar van Obama’s presidentschap.

Als het Huis van Afgevaardigden volgende week voor stemt, moeten rechters nog beoordelen of Obama überhaupt vervolgd kan worden. Deze afweging neemt naar alle waarschijnlijkheid een aantal maanden in beslag.