Nijntje met pensioen

30-07-2014 09:20

Dick Bruna heeft Nijntje met pensioen gestuurd. De 86-jarige geestelijk vader van het wereldberoemde konijn was al lange tijd niet meer actief, maar nu heeft zijn uitgever bevestigd dat de tekendoos definitief aan de wilgen wordt gehangen. Dit meldt RTV Utrecht.

Hiermee komt een einde aan een imposante tekencarrière. Al in 1955 kwam het eerste Nijntje-boek uit en in 2011 het laatste. Bruna werd in die periode niet alleen nationaal, maar wereldwijd bekend met de avonturen van Nijntje. Van Afrika tot Scandinavië en Zuid-Korea, maar vooral in Japan is het konijn ongekend populair.

Dat Dick Bruna stopt, betekent overigens niet dat Nijntje uit het straatbeeld van Utrecht verdwijnt. Volgend jaar bestaat het konijn precies zestig jaar. Daarom komt er een musical over Nijntje en wil de stad nog een beeld van het konijn in het centrum plaatsen. Ook speelt Nijntje een prominente rol bij de start van de Tour de France, volgend jaar in Utrecht.

Het konijn heeft al een eigen plein in de Domstad, waar al een beeldje staat. Ook enkele verkeerslichten zijn opgesierd met de beeltenis van Nijntje.