Nieuws

Levenslang voor leiders Rode Khmer

07-08-2014 06:54

Twee voormalige leiders van de Rode Khmer zijn schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. Dat bepaalde het Cambodja-Tribunaal in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh donderdag. De hoogbejaarde kopstukken van het bewind van Pol Pot hebben levenslang gekregen. Dat was ook de eis van de aanklager.

Nuon Chea (88) en Khieu Samphan (83) zijn de enige nog levende leiders van de Rode Khmer. Broeder nummer 1 Pol Pot overleed in 1998 zonder ter verantwoording te zijn geroepen. Onder de communistische dictatuur kwamen van 1975 tot 1979 naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen om het leven. Dat was een kwart van de bevolking op dat moment.

De rechters verwijten de mannen de gedwongen uitzetting van 2 miljoen mensen uit de hoofdstad Phnom Penh nadat de Rode Khmer in 1975 aan de macht kwam. Beiden beweerden niets van wreedheden te hebben geweten.

Nuon Chea wordt beschouwd als de rechterhand van Pol Pot en is in het proces bijgestaan door Nederlandse advocaten. Hij zegt dat hij niet wist wat de regering tijdens de dictatuur deed omdat hij parlementsvoorzitter was.

ANP