Weten & Tech

Oorzaak spontane sinkholes in Siberië verklaard

11-08-2014 19:04

De afgelopen maanden ontstonden er zomaar gaten in de Siberische grond. Waarom dat was wist niemand. Onder leiding van het Scientific Centre for Arctic Studies heeft men nu een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat de lucht in de buurt van de gaten een extreem hoog methaangehalte heeft. Normaal is dat 0,000179%, terwijl de onderzoekers 9,6% hebben gemeten.

Men denkt nu dat de zeer hete zomers van 2012 en 2013 de permafrost hebben ontdooid. Daardoor is het later in elkaar gestort. Ook wijzen de onderzoekers erop dat diezelfde permafrost op een diepte van twintig meter de afgelopen twintig jaar twee graden Celcius warmer is geworden.

Ondanks het lastige werk in de zeventig meter diepe kraters gaan de onderzoekers gewoon door. Als er een gat ontstaat in een bewoond gebied kunnen er immers slachtoffers vallen. Ook de factor methaan is boeiend. Dat is een gas dat een nog groter broeikaseffect oplevert dan CO2. Pessimisten schatten dan ook een enorme stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde in, als de enorme hoeveelheid methaan in het permafrost in onder andere Alaska en Siberië loskomt.

http://youtu.be/2kMs05VaOfE

hole1 hole2

Foto’s: Press Service of the Governor of Yamal-Nenets Autonomous Okrug Corbis