Nieuws

NVU vecht demonstratieverbod aan

Kusters: 'Van Aartsen is een politieke lafaard'

De extreemrechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) is van plan het door de Haagse burgemeester Van Aartsen ingestelde demonstratieverbod te laten toetsen door de bestuursrechter. Dat heeft Constant Kusters, de voorman van de extreem-rechtse partij, vrijdag gemeld.

Reactie Kusters

Kusters zegt in een reactie tegenover ThePostOnline dat Van Aartsen een “politieke lafaard” is, die wegloopt voor de problemen in de Schilderswijk en de mensen die nog iets durven te zeggen monddood probeert te maken. De NVU gaat een vergunning voor een demonstratie in de Schilderswijk aanvragen en bij een verbod door Van Aartsen richting de bestuursrechter. De NVU deed dat sinds 2000 als zo’n dertig keer eerder en volgens Kusters alle keren met succes.

“Het gaat om vrijheid van meningsuiting. Iedereen heeft het recht om te demonstreren en juist in de Schilderswijk, waar de problemen groot zijn, is het van belang dat mensen hun mond open mogen trekken om de problemen te benoemen. Van Aartsen wil iedereen te vriend houden en ging er waarschijnlijk vanuit dat Pro Patria de gang naar de rechter niet zou gaan maken, maar wij dus wel.”

‘Van Aartsen bijzonder zwak’

“Het is bijzonder zwak van Van Aarten dat hij zijn vakantie niet heeft onderbroken om de problemen in zijn stad met eigen ogen te aanschouwen. Hij had de wijk in moeten trekken om met de mensen in de Schilderswijk te gaan praten. Hij had eerst al de Hofstadgroep en nu is daar een nog radicalere groep die zelfs werft voor Al Qaida. En de politie treedt op alsof er sprake is van een uit de hand gelopen buurtfeestje.”

“Vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie zijn de pijlers van onze democratie. De overheid moet dit recht verdedigen en mensen laten demonstreren. Ik denk dat de bestuursrechter uiteindelijk niet anders kan dan de demonstratie in de Schilderswijk door laten gaan. Wij zorgen bij demonstraties nooit voor rottigheid, dat doen eventuele tegendemonstranten. Die overigens ook het recht hebben hun mening te uiten, begrijp me niet verkeerd. Het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat beide partijen op een normale manier hun zegje kunnen doen en wanneer iemand het verziekt, moet diegene worden aangepakt.” Het thema van de demonstratie is volgens de NVU-voorman ‘baas in eigen land’.

       
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.