Voorbij het eigen gelijk
 
 
Nieuws

IS onthoofdt Amerikaanse journalist James Foley

Veiligheidsdiensten gaan uit van echtheid van de video

De Islamitische Staat (IS) heeft een video vrijgegeven waarin het schijnbaar de Amerikaanse fotojournalist James Wright Foley onthoofdt. De video van de extremistische groepering – met de titel Een boodschap aan Amerika – is gericht tegen het optreden van de Verenigde Staten tegen IS.

Video

Foley raakte in november 2012 vermist in Syrië. In de video, die inmiddels door YouTube is verwijderd, spreekt Foley zich uit tegen de luchtaanvallen door de VS in Irak. “Ik roep mijn vrienden, familie en geliefden op om in opstand te komen tegen mijn echte moordenaars, de Amerikaanse regering. Wat er met mij gebeurt is slechts het gevolg van hun zelfgenoegzaamheid en criminaliteit”.

Ook spreekt hij zijn broer John aan die bij de Amerikaanse luchtmacht zou zitten. “Denk na over waar je mee bezig bent, denk aan de levens die je vernietigt, waaronder die van je eigen familie”.

De gemaskerde beul met een mes naast Foley spreekt Engels en zegt tegen de Amerikaanse president Barack Obama dat de agressie tegen de Islamitische Staat zal resulteren in bloedvergieten onder Amerikanen.

Nadat hij Foley naar het zich laat aanzien heeft onthoofd, komt hij in beeld met een man die volgens IS een Amerikaan is, met de naam Steven Joel Sotloff. “Het leven van deze Amerikaanse burger, Obama, hangt af van je volgende beslissing”, dreigt de beul.

Veiligheidsdiensten

De Amerikaanse veiligheidsdiensten onderzoeken de echtheid van de video. “De inlichtingendiensten werken zo snel als ze kunnen om de authenticiteit vast te stellen. Als de video echt blijkt te zijn, zijn we geschokt door de brute moord op een onschuldige Amerikaanse journalist en betuigen wij onze oprechte deelneming aan zijn familie en vrienden”, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Onschuldigen

Op de Facebookpagina waar aandacht wordt gevraagd voor de vrijlating van Foley, bevestigde Diane Foley de dood van haar zoon. “Hij gaf zijn leven om het leed van de Syriërs aan de wereld te laten zien. We vragen de kidnappers om de levens van andere gijzelaars te sparen. Net als Jim zijn zij onschuldigen. Ze hebben geen controle over het beleid van de Amerikaanse overheid in Irak, Syrië of waar dan ook in de wereld.”

Ontvoerd

James Foley verdween op 22 november 2012 in het noordwesten van Syrië. Volgens nieuwssite GlobalPost, waar Foley eerder voor werkte, werd hij gedwongen uit zijn auto te stappen toen hij op weg was naar de Syrische grens met Turkije door gewapende mannen.

De fotojournalist maakte als onafhankelijk verslaggever reportages in het Midden-Oosten. Foley was een ervaren buitenlandcorrespondent die vooral werkte in Syrië, Afghanistan en Libië. In april 2011 werd hij in Libië al door regeringstroepen gevangen genomen en na 44 dagen vrijgelaten. Zijn familie heeft al die tijd gestreden voor zijn vrijlating. Een speciaal over de verdwijning opgerichte website vermeldde dinsdag: missing for 635 days.

Daniel Pearl

De moord op Foley doet denken aan de onthoofding van Daniel Pearl, ook een Amerikaanse journalist. Pearl, die werkte voor de Wall Street Journal, werd op 23 januari 2002 ontvoerd en daarna onthoofd door al-Qaeda. Hij was bezig met een reportage over militante moslims in Pakistan.

Update 08.32 uur: Het onderzoek naar de video is nog bezig, maar de veiligheidsdiensten gaan er vanuit dat de video inderdaad de onthoofding van Foley betreft, meldt de NOS.

ANP/TPO

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.