Voormalig schooldirecteur jatte twee ton

26-08-2014 09:26

Een  voormalig directeur van de Amstelveense scholengemeenschap Panta Rhei zou bijna twee ton aan schoolgeld hebben verduisterd. Dit schrijft De Telegraaf. De inmiddels gepensioneerde Harry R. zou het geld, afkomstig van ouderbijdragen, jarenlang naar zijn eigen bankrekening hebben doorgesluisd.

R. zou dat gedaan hebben toen hij na zijn directeurschap penningmeester werd van de ’steunstichting’ waar de ouderbijdragen binnenkwamen. Gedurende twaalf jaar zou R. regelmatig bedragen van vaak duizenden euro’s naar zichzelf hebben overgemaakt. De oud-directeur deed bij de overboekingen voorkomen of de bedragen bestemd waren voor onderhoudswerkzaamheden aan het schoolgebouw, maar in werkelijkheid verdween het geld in zijn eigen zak.

Schulden

R., die in totaal bijna veertig jaar werkzaam was op de Amstelveense vmbo-school, bekende maandag tegenover de krant “ongeveer een ton” aan schoolgeld achterover te hebben gedrukt. Volgens R. beschuldigt de school hem van het verduisteren van een hoger bedrag. “Ik weet niet waar ze dat vandaan halen. Ik had het geld in het jaar 2004 nodig om schulden af te lossen. Het lukte me om het geld weg te zetten omdat het schoolbestuur de jaarrekening nooit controleerde. Nu heb ik erg veel spijt”.

40 euro

De fraude werd pas ontdekt toen het bestuur van de steunstichting die de ouderbijdragen beheerde, de stichting vorig jaar ophief. De school ontdekte op dat moment dat de bankrekening van de stichting vrijwel leeg was. “We wisten dat er zo’n 180.000 euro op de rekening zou moeten staan, maar er restte nog maar 40 euro”, zo zegt de huidige directeur Bert de Weerd.

Panta Rhei deed in december al aangifte tegen R. en wist beslag te leggen op zijn pensioen. Het bestuur probeert nu via een kort geding het volledige bedrag op hem te verhalen.