Bill Gates in het geweer tegen wapenlobby

27-08-2014 08:32

Bill Gates heeft één miljard dollar (zo’n 750 miljoen euro) gedoneerd aan Initiative 594, een wetsvoorstel dat achtergrondchecks van wapenkopers verplicht moet maken. De voormalige CEO van Microsoft maakte er al geen geheim van dat hij klaar is met de machtige wapenlobby van de National Rifle Association (NRA) in zijn land, maar voor het eerst steekt Gates ook echt geld in de strijd tegen de verspreiding van vuurwapens.

Volgens Venture Beat is Gates niet de enige techgrootheid die een vuist maakt tegen de NRA. Ook Facebook-investeerder Ron Conway heeft de wapenlobby de oorlog verklaard. De website merkt verder op dat het niet voor het eerst is dat Gates zich actief met politiek bemoeit. Eerder stak hij ook al veel energie in het verbeteren van onderwijs in Amerika. Destijds gingen financiële bijdragen gepaard met een soort van geheime agenda om politici te ‘beïnvloeden’.

Of Gates en Conway, mede gesteund door de New Yorkse oud-burgemeester Michael Bloomberg, echt een vuist kunnen maken tegen de NRA, valt nog maar te bezien. Tot nu toe is de wapenlobby een van de machtigste lobby’s in de Amerikaanse politiek en worden nieuwe wetten op het gebied van vuurwapenbezit onder druk van de lobby steeds maar uitgesteld of afgezwakt.

BuzzT