Nu al verdubbeling discriminatieklachten tegenover vorig jaar

02-09-2014 09:26

Het jaar is nog niet voorbij, maar het aantal meldingen over discriminatie op grond van ras is nu al verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. De belangrijkste oorzaak is de Marokkanen-uitspraak van Geert Wilders. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de antidiscriminatie-instellingen in het land, die het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam dinsdag heeft gepubliceerd.

In de eerste 8 maanden van dit jaar kwamen 6285 klachten binnen over het beledigen of ongelijk behandelen op basis van afkomst of huidskleur. Vorig jaar waren het er 3143.

Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart vroeg PVV-leider Wilders aan zijn publiek of ze meer of minder Marokkanen wilden, waarop vanuit de zaal “minder, minder, minder” werd geroepen. Zo’n vijfduizend mensen deden hierop aangifte tegen de PVV-leider.

Het aantal klachten over Zwarte Piet blijft dit jaar tot nog toe beperkt tot landelijk een tot twee per maand. Daarbij valt op dat dit meer in het westen van het land speelt dan elders, aldus een woordvoerster van het Amsterdamse meldpunt.