AIVD-baas: Meer extremisten bereid tot aanslag

03-09-2014 07:49

Rob Bertholee, de baas van van de AIVD stelt in een interview met VN dat de groep extremisten die bereid is binnen Europa een aanslag te plegen gegroeid is. Ook ziet hij spanningen tussen soennieten en sjiieten in ons land.

Grotere groep

Hij vergelijkt hierbij de situatie van tegenwoordig met die van halverwege het vorige decennium, toen zowel Madrid (2004) als Londen (2005) werden getroffen door bomaanslagen. Deze werden gepleegd door islamitische extremisten. “Londen en Madrid waren natuurlijk verschrikkelijk, maar de groep die bereid was om zo’n aanslag te plegen, was toen kleiner dan dat hij nu is,” aldus de AIVD-baas, die stelt dat daarom ook de dreiging is toegenomen. “Tot voor kort was er misschien geen dreiging van de Islamitische Staat (IS) richting het Westen, maar sinds we ons met het conflict daar bemoeien, is dat gevaar ook groter geworden.”

Verder stelt Bertholee dat internet een bepalende rol heeft gespeeld. “Als je veel mensen kunt infecteren met je gedachtegoed, dan is de kans dat iemand een aanslag pleegt vele malen groter,” zo meent hij.

Zelfmoordaanslagen

Volgens Bertholee wordt de grootste risicogroep  gevormd door jihadstrijders die terugkeren vanuit de burgeroorlog in Syrië of de strijd in Irak. Bertholee acht lieden in deze groep in staat tot bijvoorbeeld zelfmoordaanslagen in Nederland. Hij gaat er van uit dat deze groep gebrainwashed is en sluit niet uit dat ze zijn opgeleid om aanslagen te plegen.

“We hebben twee Nederlandse zelfmoordenaars gehad in Irak. En zelfmoordenaar word je niet zomaar. Die moeten betrouwbaar zijn en zuiver in de leer. Van die mensen is vast te stellen dat ze daarin zijn getraind”

Spanningen

Nadat de Islamitische Staat het kalifaat heeft uitgeroepen is de verhouding tussen de twee grootste stromingen in de islam, de soennieten en sjiieten, sterk verslechterd. Dat heeft ook gevolgen voor de moslimgemeenschap in Nederland, aldus Bertholee, die spanningen ziet.

“Daar waar ze samen wonen, daar waar ze elkaar tegenkomen. Het ontploft niet volgende week, maar op den duur kan het tot een explosie leiden”.