Ministerie verzwijgt details medicijnendeal

04-09-2014 07:47

Met update – Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid hebben in 2012 besloten dat de Tweede Kamer niets mag weten over de details van een dure medicijnendeal. Dit besluit namen ze nog voor het ministerie de onderhandelingen met twee farmaceuten begon over dure pillen voor tienduizenden trombosepatiënten, zo meldt De Telegraaf.

Hoewel de interne regels van het ministerie ’maximale transparantie’ voorschrijven, ging minister Schippers toch akkoord met de geheimhouding. De ambtenaren gingen zelfs zo ver dat ze fabrikant Böhringer Ingelheim (BI) lieten meedenken over de tekst van de regeringsbrief aan de Tweede Kamer.

Dat blijkt uit stukken in het bezit van de krant over de aanschaf van de medicijnen tegen bloedstolling, NOAC’s. Deze zijn veel duurder dan de bestaande middelen. Schippers kon bij de aankoop kwantumkorting krijgen. Onduidelijk is hoeveel.

Na intensief overleg met leverancier BI en het Duitse Bayer besloot Schippers de Kamer alleen maar te melden dat ’enkele tientallen miljoenen’ bespaard konden worden

Update: De SP heeft gezegd opheldering te willen van minister Schippers over de prijsafspraken die ze met fabrikanten heeft gemaakt. Volgens het ministerie is de Tweede Kamer altijd “glashelder” ingelicht over afspraken die soms worden gemaakt met medicijnfabrikanten.