Nieuws

Oxfam Novib: Hulp aan Syrië faalt

09-09-2014 06:53

De internationale hulp aan Syrië schiet op drie fronten tekort. Er wordt onvoldoende hulp geboden, welvarende landen bieden te weinig mogelijkheden voor de hervestiging van vluchtelingen en er is sprake van voortdurende wapenleveranties. Dat stelt hulporganisatie Oxfam Novib in een rapport dat dinsdag verschijnt.

In het rapport roept Oxfam Novib de VN op een wapenembargo in te stellen voor alle oorlogvoerende partijen in Syrië. De regeringen van welvarende landen moeten daarnaast meer hulp bieden en een groter aantal Syrische vluchtelingen opnemen dan nu het geval is.

Van de 7,7 miljard dollar aan toegezegde humanitaire hulp is volgens Oxfam Novib slechts de helft betaald. Ook voeden de wapenleveranties het wijdverspreide geweld en ondermijnen ze vredesinspanningen. Welvarende landen bieden slechts een veilig onderkomen aan een zeer klein aantal vluchtelingen uit Syrië. Ondertussen hebben buurlanden zoals Libanon, Turkije en Jordanië veel moeite met de opvang van de ruim 3 miljoen vluchtelingen.

ANP