Wéér Nederlandse (19) afgereisd naar Syrië

09-09-2014 08:05

De 19-jarige Angela uit de Utrechtse plaats Soesterberg is drie weken geleden geheel alleen naar Syrië afgereisd om zich aan te sluiten bij de islamitische terreurbeweging IS. Enkele dagen voordat ze via Turkije afreisde, haalde ze in Nederland nog haar rijbewijs. Dit meldt De Telegraaf.

Een bewoner van de buurt waar het meisje vandaan kwam vertelt aan de krant dat de jonge vrouw in een jaar tijd veranderde in een gesloten persoonlijkheid. Eerder was Angela een vrolijke tiener die westerse, soms uitdagende kleding droeg. Enkele maanden geleden werd ze echter eerst alleen nog met hoofddoek en daarna in boerka gezien.

Het meisje zou inmiddels met een geradicaliseerde Portugese moslim zijn getrouwd, en zich hebben gevestigd in het kalifaat van de terreurbeweging IS.

Ze zou nog wel regelmatig via Skype contact hebben met haar moeder. “Op de achtergrond zijn dan explosieven en geweren tegen een muur geplaatst,” weet een buurtbewoner. Het meisje zou niet voor rede vatbaar zijn. “Dit is wat ze wil.”

De moeder heeft voor de jihadreis de politie nog ingeschakeld om te voorkomen dat ze haar dochter zou verliezen.