Nieuws

Maagdelijke voortplanting ook mogelijk bij roggen

10-09-2014 10:02

In dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem is een jonge adelaarsrog geboren zonder dat de moeder bevrucht is door een mannetjesrog. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek op de jonge rog. Volgens bioloog Max Janse van de dierentuin heeft Burgers’ daarmee als eerste ter wereld bewezen dat het fenomeen van de maagdelijke voortplanting voorkomt bij roggen.

Maagdelijke voortplanting of parthenogenese is bij enkele soorten reptielen, insecten en vissen bekend. Maar bij roggen was nog nooit eerder wetenschappelijk vastgesteld dat zij kunnen baren zonder bevruchting. Burgers’ Zoo is de grootste kweker van witgevlekte adelaarsroggen ter wereld.

Dierentuinbiologen knippen bij elke jonge rog een stukje van een staartstekel af om het DNA te bepalen en zo vast te stellen wie de vader van de vis is. Dat knippen is volgens Janse pijnloos en de stekel groeit weer aan.

In Burgers’ Ocean, een van de hallen in de Arnhemse dierentuin, leven 4 volwassen rogvrouwen en 2 mannetjes. De volwassen dieren hebben een spanwijdte van 1,70 meter en wegen ongeveer 70 kilo. Sinds 2009 zijn in Arnhem 37 jonge roggen geboren, maar nog nooit eerder door maagdelijke voortplanting.

Volgens Janse is Burgers’ Zoo zo succesvol met de roggen, omdat de dieren heel veel ruimte hebben en intensief worden verzorgd. Dierverzorgers zijn bijvoorbeeld elke dag ruim een uur bezig om elke vis individueel te voeren.

ANP