‘Pro Patria dekmantel extreem-rechts’

10-09-2014 09:17

De leiding van de Pro Patriabeweging, die op 10 augustus in Den Haag demonstreerde tegen IS, bestaat volledig uit rechtsextremisten, zo meldt Omroep West, die dit bevestigd kreeg van zowel de linkse onderzoeksgroep Kafka, de Anne Frankstichting als Constant Kusters, de leider van de extreemrechtse NVU.

Hakenkruizen

De leider, Patrick Schouten, heet in werkelijkheid Paul Peters. Hij opereert al jaren onder vele pseudoniemen en was lid van verschillende rechts-extremistische organisaties. Ook werd hij in 2001 veroordeeld voor het vernielen van een joodse begraafplaats in het Brabantse Oosterhout en bekladde hij graven met hakenkruizen.

Identitair Verzet

Floris Groeneveld, de contactpersoon voor de politie en gemeente, Gertrud Bossdorf, de Duitse vriendin van Peters en Peters zelf zijn de leiders van de groepering. Zij zijn alle drie ook onderdeel van Identitair Verzet, een rechts-extremistische splintergroepering van zo’n 10 tot 20 mensen.

De demonstraties van 10 augustus en 20 september zouden allebei aangevraagd zijn door Floris Groeneveld. Groeneveld stelde volgens Omroep West op het extreemrechtse forum Stormfront: “Ik geloof in het nationaal socialisme, maar Adolf was niet de goede uitvoerder ervan”.

Neonazi’s

Tijdens de demonstratie van 10 augustus werd oud-PVV-raadslid Paul ter Linden door de organisatie gemaand zijn Israëlische vlag op te bergen. “Ik werd meteen aangesproken door leden van de ordedienst. Dat het niet de bedoeling was dat ik met een buitenlandse vlag ging lopen. Toen ik ze erop wees dat er ook Koerdische, Assyrische en Vlaamse vlaggen werden gevoerd, werd mij verteld dat ik maar beter mijn mond kon houden”, aldus Ter Linden. Volgens hem waren enkele neonazi’s, die hem bedreigden waarop hij het voor gezien hield, en Paul Peters erg close met elkaar. “Ze omhelsden elkaar toen ze elkaar tegenkwamen.”

Op 20 september wil Pro Patria wederom een Mars voor de Vrijheid houden.