Nieuws

Partneralimentatie niet populair bij jongeren

11-09-2014 06:35

Na een scheiding moet er geen partneralimentatie worden betaald. Beide personen moet dan gewoon weer voor zichzelf gaan zorgen. Dat vindt 60 procent van de jongeren, zo blijkt uit een onderzoek onder 1000 jongeren van TNS NIPO naar aanleiding van de Dag van de Scheiding 12 september.

Vooral jongemannen, laagopgeleiden en jongeren met gescheiden ouders geven dit vaker aan dan gemiddeld (60 procent). Met partneralimentatie levert een partner een bijdrage in het levensonderhoud van zijn of haar ex. In de meeste gevallen betaalt degene die het meest verdient, aan de partner die minder inkomen heeft.

Een kleine meerderheid van de jongeren geeft aan niet in gemeenschap van goederen te willen trouwen. “Iedere partner behoudt zijn eigen bezittingen en schulden waardoor er bij scheiding niets verdeeld hoeft te worden”, stelt 57 procent van de jongeren. Vooral jongeren met gescheiden ouders zijn die mening toegedaan.

Jongeren die geloven in een huwelijk trouw(d)en vooral uit liefde, beweert 85 procent. Vrouwen geven dit vaker aan dan mannen. Een kwart trouwt voor de kinderen en 11 procent omdat het zo hoort. Geld en financiƫle zekerheid is voor 8 procent de reden om in het huwelijksbootje te stappen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1000 jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar.

ANP