Buitenland

Duitsland: ‘Antisemitisme online harder aanpakken’

13-09-2014 12:16

De Centrale Joodse Raad in Duitsland wil dat de politie harder optreedt tegen antisemitisme op internet. De president van de Raad, Dieter Graumann, denkt dat het niet moeilijk is om mensen die online haat zaaien te vervolgen, zo melden Duitse media zaterdag. 

Graumann zegt dat mensen makkelijk op hun gedrag kunnen worden aangesproken, omdat velen van hen onder hun echte naam schrijven.

Op blogs wordt volgens hem aan de lopende band gescholden op Joden. “Zoveel spot en haat wordt over mij en alle andere Joden in Duitsland uitgestort. Dat kent zijn weerga niet”

Volgens de Centrale Joodse Raad hebben Joden een “moeilijke zomer” gehad en zijn er dingen gebeurd waarvan werd gedacht dat die niet meer konden gebeuren in Duitsland.

Gaza-oorlog

Zo werden tijdens betogingen antisemitische leuzen geroepen vanwege de oorlog in Gaza.

De Technische Universiteit van Berlijn is een onderzoek begonnen Jodenhaat op internet. Eerste resultaten laten zien dat het een nieuw hoogtepunt heeft bereikt.

In Duitsland staat het aantal geregistreerde gevallen van antisemitisme op 350 in het eerste halfjaar van 2014.

Demonstratie tegen Jodenhaat, met Merkel

Zondag wordt bij de Brandenburger Tor in Berlijn gedemonstreerd tegen Jodenhaat. Bondskanselier Angela Merkel zal daarbij zijn.

Vrijdag werd bekend dat ook in Frankrijk antisemitisme vaker voorkomt. Van januari tot en met juli van dit jaar verdubbelde het aantal gevallen.

De teller staat daar nu op 527 gevallen tegenover 276 in 2013.

Anp