Timmermans naar VN om Irak en MH17

19-09-2014 09:46

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is onderweg naar New York voor twee bijeenkomsten bij de VN vrijdag: één gaat over de bestrijding van IS in Irak en de tweede over de crash van vlucht MH17.

In de Veiligheidsraad wordt gesproken over de strategie tegen IS. Het is een vervolg op de conferentie afgelopen maandag in Parijs hierover. Timmermans en meer dan 30 collega’s zijn op uitnodiging van de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken bij de ontmoeting van de Veiligheidsraad.

Militaire bijdrage

De Amerikanen werken met andere landen aan een plan om IS te bestrijden. Ook Nederland is bereid hier militair aan bij te dragen. Ons land is bereid vier tot zes F-16’s beschikbaar te stellen voor bombardementen op IS. Ook een KDC-10 tankvliegtuig kan worden ingezet. Mochten de VS hier mee instemmen, zullen er 250 militairen meegezeonden worden met de straaljagers en het tankvliegtuig.

Behalve het sturen van F-16’s wordt ook het leveren van militaire trainers, tactische adviseurs en speciale eenheden serieus overwogen.

MH17

De Veiligheidsraad zal op Russisch initiatief ook spreken over het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over rampvlucht MH17. Moskou heeft eerder kritiek geuit op het rapport.

ANP/TPO