Buitenland

Video: Fransman onthoofd in Algerije

24-09-2014 18:24

De door moslimextremisten in Algerije ontvoerde Franse toerist Hervé Gourdel is onthoofd. Dat heeft de terrorismemonitor SITE woensdag gemeld.

De toerist Gourdel was in handen van de groepering Jund al-Khilafa; de Soldaten van het Kalifaat. De groepering heeft een video vrijgegeven van de onthoofding. Het wordt door de groepering zelf een “Message of blood for the French government” (‘boodschap van bloed’ aan de Franse regering) genoemd.

Ontvoering

Gourdel werd zondag ontvoerd in het Djurdjura gebergte, ruim 100 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Algiers. Algerijnse media meldden woensdag dat militairen de hele streek uitkamden. De 55-jarige Fransman was een fervent bergbeklimmer en berggids, afkomstig uit Saint-Martin-Vésubie, een plaatsje in de Franse Alpen. Hij was als liefhebber van de bergen naar de Algerijnse streek Kabilië gegaan. Hij laat een vrouw en twee kinderen na.

De ontvoerders dreigden hun slachtoffer te vermoorden als Frankrijk de deelname aan de strijd in Irak tegen Islamitische Staat niet onmiddellijk stopte. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, heeft dat afgewezen. Het Franse beleid wordt niet bepaald door groepjes terroristen, aldus Fabius.

[jwplayer mediaid=”304147″]

De Algerijnse en Franse autoriteiten hebben de echtheid van de video waar de moord op Gourdel staat, nog niet bevestigd.

ANP/TPO