Buitenland

Discriminatie ‘officieel’ verboden bij Olympische Spelen

25-09-2014 18:08

In de strijd tegen discriminatie in de sportwereld is een nieuwe stap gezet door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Vanaf 2022 is discriminatie op bijvoorbeeld het gebied van geaardheid, afkomst en huidskleur officieel verboden. Dat heeft het IOC donderdag in een brief aan de kandidaatsteden voor het evenement over 8 jaar bekendgemaakt.

Winterspelen 2022

Almaty, Oslo en Peking zijn in de race voor de Winterspelen van 2022. De stad die het toernooi krijgt toegewezen moet een contract ondertekenen met een een clausule waarin de organisatie verzekert dat er niet zal worden gediscrimineerd.

De clausule is gebaseerd op de zogeheten Principle Six, een onderdeel van de regels die het IOC heeft opgesteld. Daarin staat onder meer dat “iedere vorm van discriminatie van een land of persoon op basis van ras, religie, politieke voorkeur, geslacht of andere kenmerken in strijd is met de Olympische gedachte.”

Reactie op Sotsji

Volgens een official van het IOC is het besluit voortgekomen uit “de ervaringen die door het IOC zijn opgedaan bij eerdere edities van de Olympische Spelen”. Hoewel het comité niet aangaf of en welke misstanden er in het verleden zijn geweest, lijkt het IOC te verwijzen naar de laatste Spelen, die van dit jaar in Sotsji. Na de toewijzing van het evenement aan de Russische stad brak veel tumult los, met name toen in Rusland de wet werd aangenomen die ‘homopropaganda’ verbood.

ANP