Binnenland

Twee studentes Islamitische Universiteit weggestuurd na ‘seksklacht’

25-09-2014 07:11

Twee studentes van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) zijn verwijderd van hun opleiding nadat ze een klacht hadden ingediend tegen een bestuurder wegens seksuele intimidatie. De vrouwen zijn inmiddels naar de rechter gestapt, meldt het AD.

Volgens de twee studentes, 33 en 38 jaar oud, heeft het lid van het College van Bestuur tot twee keer toe op dreigende toon seksuele toespelingen gemaakt. De advocaat van de IUR, mr. Süzen-Akdemir, ontkent de beschuldigingen met klem. Zij wil verder niet op de zaak ingaan omdat deze ‘onder de rechter is’.

Bij het eerste incident, dat in juni plaats vond, zou de man zijn riem vastgepakt hebben en een gebaar gemaakt hebben om deze los te maken. Hierbij wees hij naar een achtergelegen ruimte en zei in het Turks: “Ga naar achteren, ik zal het jullie geven.”

De tweede keer zou hij de vrouwen, die volgens hun advocaat trilden van angst en in shock waren, toegebeten hebben: “Of jullie willen of niet, jullie zullen door mijn handen gaan.”

Deze week diende in Rotterdam een kort geding. De vrouwen, beiden getrouwd en met een gezin, eisen hun opleiding Islamitische Wetenschap te kunnen afronden, want dit studiejaar zijn ze niet meer welkom. Volgens de universiteit passen ze ‘niet binnen de cultuur’.

De uitspraak van het kort geding is over twee weken.