Weten & Tech

Video: monsterbloedzuiger eet complete regenworm

28-09-2014 12:23

Documentairemakers van de BBC hebben een ongeïdentificeerde wormsoort gefilmd in de bossen van het Indonesische Borneo. Het dier heeft nog geen wetenschappelijke naam en staat onder lokale stammen bekend als de ‘reuze rode bloedzuiger’.

Op beelden is te zien hoe de felrode worm een regenworm van 70 centimeter verorberd. “Het zocht een uiteinde om aan vast te houden of het probeerde vast te stellen of het te groot was om op te eten”, vertelt documentairemaker Paul Williams aan The Telegraph over de beelden waarop te zien is hoe de bloedzuiger het lichaam van de regenworm inspecteert.

“Toen het een uiteinde vond, begon het te zuigen. Het was ongelooflijk”, gaat Williams verder. “Het resultaat was dat we jachtgedrag van een zeldzaam en ongeïdentificeerde soort voor het eerst konden vastleggen.”

De filmmakers deden er samen met ecoloog Alim Bium weken over om de bloedzuiger te vinden. “Er is heel weinig bekend over de wormen. We weten niet hoe ze op hun prooi jagen, we weten niet eens hoe groot ze kunnen worden omdat niemand ze ooit heeft onderzocht”, aldus Bium.