Nieuws

Blendle krantenoverzicht 2 oktober

02-10-2014 09:10

Dit is het krantenoverzicht van woensdag 2 oktober, via Blendle.

Trouw: ‘Ik vrees voor keiharde actie vanuit Peking’
Op de voorpagina van Trouw: de demonstranten in Hong Kong eisen vandaag het aftreden van de hoogste bestuurder, anders dreigen ze gebouwen te bezetten. Zo’n dreigement is gevaarlijk. “Ze laten zich meeslepen door emoties, maar dit gevecht kunnen ze niet winnen.”

De Standaard: Die zagen we niet aankomen: ‘Overal in de wereld is vooruitgang te zien’
De spanning in Oekraïne, de gruweldaden van Boko Haram in West-Afrika, het uitroepen van het Kalifaat door Islamitische Staat; de wereld lijkt er alleen op achteruit te gaan. Maar dan dit: de OESO verrast ons met een positief rapport over het welzijn van de wereld.

nrc.next: Op dit matras werd Emma verkracht
Emma Sulkowicz trekt demonstratief met een matras over haar schouders over haar campus omdat ze verkracht is en de dader nog steeds vrij rondloopt. En ze is lang niet de enige: Eén op de vijf(!) studenten in de Verenigde Staten wordt verkracht. Nu is er een nieuwe wet om die rape culture tegen te gaan. “In onze studentenkamers zijn we minder veilig dan in een donkere straat in LA”

krantjes 2 oktober

AD: Afperser is vaak gewoon een nette burgerman
Een vriendelijk ogende grijze man met een C&A-blouse en een braaf montuurtje. Is dát de man die de familie De Mol al een jaar lang in een wurggreep houdt? Hij lijkt eerder op een net gepensioneerde ambtenaar met een elektrische fiets. Maar misschien is hij dat ook wel…

De Tijd: Nevada 100 miljard rijker door Tesla
In 2020 produceert de elektronische autobouwer meer batterijen dan de huidige wereldproductie van vandaag. En dat alles wordt gemaakt in een fabriek in Reno, Nevada. Midden in de woestijn. Sowieso is dat een florerende regio. Apple, Dell, Amazon, eBay, iedereen wil in Reno zitten. ‘Ik geloof dat we een van de rijkste plaatsen van Amerika kunnen worden. We hebben de jackpot gewonnen.’

Trouw: Pippi, de Zweedse Zwarte Piet
In Zweden is een emotioneel debat over de jeugdheldin losgebarsten. Pippi’s vaders mag geen ‘negerkoning’ meer zijn en ook een scène waarin Pippi een Chinees nadoet is geschrapt. De Zweedse publieke omroep wil ‘niemand tegen de borst stoten in het multiculturele Zweden’.

Joris Bellwinkel | Redactie Blendle