Buitenland

Facebook zegt sorry tegen travestieten en transseksuelen

02-10-2014 07:06

Facebook heeft travestieten en transseksuelen, en in het bijzonder zogenoemde dragqueens, excuses aangeboden, nadat zij onterecht werden verplicht om hun echte naam op het sociale netwerk te gebruiken. Dit zegt het hoofd productontwikkeling bij het bedrijf, Chris Cox, in een blogpost.

Enkele weken geleden verplichtte Facebook de dragqueens om hun echte naam te gebruiken zoals deze in het paspoort staat. Bij weigering zouden de profielen geblokkeerd  worden. De sociale netwerksite staat artiestennamen wel toe bij pagina’s, maar niet bij individuele profielen.

Veel van de gedupeerde dragqueens – mannen die zich voor shows als het andere geslacht verkleden – gebruikten juist wel hun artiestennaam voor hun persoonlijke Facebookprofiel.

Cox stelt dat het een ongelukje was van Facebook: “Een individu heeft honderden van deze Facebookprofielen als nep gerapporteerd. Dat is maar een fractie van de honderdduizenden meldingen die we dagelijks ontvangen.”

“Zo’n 99 procent van die Facebookprofielen doet slechte dingen, waaronder imitatie of pesten. We hebben de gedupeerde accounts gewoon behandeld als de rest van de gerapporteerde profielen, en gevraagd om hun identiteit te bevestigen.”

Volgens Cox wordt nu iedereen aangemoedigd de naam te gebruiken die ze in het dagelijks leven ook gebruiken. Dit kan dus ook een artiestennaam zijn. Ook werkt Facebook aan betere functies om dragqueens te identificeren.