Binnenland

Snorfietsers op rijbaan ‘levensgevaarlijk’

03-10-2014 07:57

Het Verbond voor Verzekeraars wil dat er opnieuw wordt gekeken naar het plan om snorfietsen te verbannen naar de rijbaan. Dat meldt dagblad Metro vrijdag.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) gaf gemeenten onlangs de mogelijkheid om snorfietsen op de grote weg te laten, mits er een helmplicht wordt ingevoerd. De gemeente Amsterdam ziet dit als eerste grote gemeente wel zitten.

Onverantwoord vinden de verzekeraars, die bang zijn dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de verkeersveiligheid. “Het verschil in snelheid tussen snorfietsers en auto’s is veel groter dan het verschil tussen fietsers en snorfietsers”, zegt woordvoerder Rudi Buis. De verzekeraars zijn bang voor meer schadeclaims. “Al is dat natuurlijk op zich het minst erge. Er kunnen gewonden en zelfs doden vallen. Overigens weten we nog niet of er meer slachtoffer te betreuren vallen als de snorfietsen de weg op gaan. We kunnen niet in de toekomst kijken. Maar we willen gewoon een gedegen onderzoek en zetten er vraagtekens bij of dat nu wel is gebeurd. We vragen ons echt af of hier wel goed over is nagedacht,” aldus Buis.

Voorzitter Remas Haverkamp van Stichting Scooterbelang vindt het een “belachelijk plan”. “Er is allang geen sprake meer van verkeersveiligheid. Je kan de klok erop gelijk zetten dat er ongelukken gaan gebeuren. Een helm gaat niet helpen om te voorkomen dat een snorfietser straks onder een vrachtwagen terecht komt. Amsterdam doet aan tunnelvisie. En ze zijn daar verdomd slecht met tunnels”.

Ook de ANWB, RAI Vereniging, en BOVAG zien de nieuwe plannen niet zitten.

ANP/TPO