Binnenland

Dreigjihadi al ruim een jaar gevolgd

09-10-2014 06:21

Abdelkarim el Atrach, de Arnhemse Syriëganger die Nederland bedreigde – wat onlangs leidde tot een verbod voor militairen om te reizen in hun uniform – is al ruim een jaar vol in het vizier van politie, justitie en AIVD. Dat meldt De Telegraaf.

Het uitgelekte recherchedossier Woestijn van de politie Arnhem herbergt vele foto’s en filmpjes van de 27-jarige man, die gemaskerd in een videoboodschap opriep tot ’een stevige daad’ tegen de Nederlandse overheid. Ook zitten er WhatsApp-gesprekken in het dossier, waaronder één waarin hij de strijd voorspelt tegen niet-moslims: “Als Assad valt dan incha’Allah gaat er een volgende stap worden gezet en dat zal, denk ik, tegen de seculieren zijn.”

Al in juli en augustus vorig jaar schreef de AIVD in geheime ambtsberichten aan de landelijk officier van justitie terrorismebestrijding dat Abdelkarim contact onderhield met zijn moeder in Arnhem en zijn broertjes Mohamed en Morat, die zich bij hem wilden aansluiten.

De jihadgang van de broers werd ternauwernood voorkomen. Bij hun aanhouding in Duitsland werd een kleine 20.000 euro contant geld onderschept.

Anp/TPO