Weten & Tech

GroenLinks: ‘Gratis WiFi in Den Haag, Amsterdam & Utrecht helemaal niet gratis’

09-10-2014 16:21

Het wifi-netwerk dat in het centrum van Den Haag, Amsterdam en Utrecht is uitgerold is helemaal niet gratis. Gebruikers moeten ervoor betalen met hun Facebookgegevens. Utrecht betaalt bovendien 100.000 euro mee aan de opbouw van het netwerk, dat in handen is van het bedrijf City Wireless

Dat stelt de Utrechtse fractie van GroenLinks, die er donderdagmiddag vragen over heeft gesteld aan het college. De fractie heeft GroenLinks in Amsterdam en Den Haag ook gealarmeerd over deze dienst.

City Wireless maakt er op de bedrijfssite geen geheim van dat de Facebookgegevens van gebruikers “een enorm krachtig marketinginstrument” zijn.

Het bedrijf verkoopt de gegevens door.

Door om Facebookgegevens te vragen, krijgt City Wireless naam, woonplaats, leeftijd, geslacht en mailadres van de gebruiker in handen. “Aantasting van de privacy, waar de gemeente aan meebetaalt”, volgens GroenLinks.

Een gebruiker kan bij het inloggen weigeren om zijn gegevens te laten gebruiken, maar dan krijgt hij geen toegang tot wifi.

Het bedrijf biedt ook een ‘gastenservice’, zodat een gebruiker anoniem kan blijven. In dat geval staat de wifi maar 20 minuten open en bovendien blijft herleidbaar waar de gebruiker zich op dat moment bevindt.

GroenLinks wil weten of de gemeente wist hoe City Wireless werkt. En ook of er afspraken zijn gemaakt over welke partijen de Facebookgegevens mogen kopen.

Utrecht ondertekende vrijdag een contract met City Wireless.

Anp