Binnenland

‘Dries van Agt wilde Molukse treinkapers De Punt dood hebben’

15-10-2014 14:54

Voormalig minister van Justitie Dries van Agt heeft in 1977 gezegd dat Molukse kapers de bestorming van een trein bij De Punt niet mochten overleven. Dat meldt EenVandaag woensdag op basis van een voormalig politieman. 

De politieman was gestationeerd in de buurt van De Punt, waar Molukkers de passagiers van de trein hadden gegijzeld. De vader van de man werkte op de meldkamer in het district Utrecht. Die kreeg te horen dat vooral de leider en de enige vrouwelijke kaper “van de minister onder geen beding de trein levend mochten verlaten”.

Acht mensen, onder wie zes kapers, overleefden de bestorming niet.

Volgens de commandant van de betrokken sluipschutters Kees Kommer was de instructie de kapers uit te schakelen. Hij wist niet dat mariniers de opdracht kregen ze te doden.

Kommer zegt vanavond in EenVandaag ‘zich ronduit belazerd te voelen’. Hij weet maar van één instructie: de kapers uitschakelen. Blijkbaar hebben de mariniers daarbij de opdracht gekregen de Molukkers te doden: “Pas achteraf begreep ik dat een aantal mariniers met officieel verboden en zeer schadelijke hollow point munitie naar binnen gingen.”