Binnenland

Moordzaken vaker onopgelost door bezuinigingen

17-10-2014 06:26

Moordzaken blijven steeds vaker onopgelost, doordat justitie steeds meer bezuinigt op het werk van pathologen. Dit zeggen forensisch experts en onafhankelijke pathologen in De Telegraaf. Cijfers van het Nederlands Forensisch Instituut laten zien dat het aantal autopsies de afgelopen jaren is gehalveerd. Hierdoor blijven verdachte zaken onopgemerkt.

VVD-Kamerlid Van Oosten gaat minister Opstelten van Justitie en Veiligheid vragen stellen. Volgens hem moet er een landelijk protocol komen voor de vraag wanneer een stoffelijk overschot onderzocht moet worden. Ook CDA’er Oskam wil opheldering. “We moeten uitsluiten dat met de portemonnee wordt beoordeeld of er een sectie komt,” aldus de voormalig rechter.

Mogelijk komt de halvering van het aantal autopsies door de afspraak dat slachtoffers van aanrijdingen niet meer op de snijtafel komen. Maar volgens patholoog Frank van der Groot heeft dat er niets mee te maken: “Secties bij verkeersongevallen zijn er nooit of nauwelijks geweest. De afname komt door keiharde bezuinigingen. Jaarlijks zijn er minimaal 5000 niet-natuurlijke overlijdensgevallen en amper 300 autopsies.”