Binnenland

Gestrafte jongeren moeten schoffelen in eigen wijk

28-10-2014 07:16

Jongeren die een taakstraf krijgen en moeten schoffelen in hun eigen wijk kunnen dit een vernederende ervaring vinden, maar volgens de gemeente Rotterdam is het de toekomst. Anoniem een taakstraf uitvoeren is er in Rotterdam-Zuid niet meer bij, schrijft het AD.

De maatregel geldt voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Tot nu toe waren taakstraffen niet gebonden aan een bepaald gebied, maar de gemeente Rotterdam denkt dat het grote voordelen biedt als pubers in hun eigen wijk aan de gang gaan als ze de wet hebben overtreden. Vooralsnog geldt de nieuwe maatregel alleen voor Rotterdam-Zuid.

Jongeren gaan vaak in de eigen wijk over de schreef. Daarom is het volgens de gemeente logisch dat deze jongeren uitgerekend dichtbij huis een positieve bijdrage leveren. De werkzaamheden kunnen bestaan uit schoonmaken, papier prikken, straatvegen of bij voorbeeld het helpen bij de organisatie van een voetbaltoernooi.

Halt en het Jongerenwerk tekenden gisteren een convenant om de afspraak te bevestigen. Wethouder Joost Eerdmans (veiligheid) zegt enthousiast te zijn over de samenwerking tussen Halt en het Jongerenwerk. Hij is niet bang voor stigmatisering.

“Het is uitstekend dat jongeren een deel van hun straf in hun eigen wijk gaan uitvoeren,” aldus Eerdmans. “Deze aanpak heeft diverse voordelen en dat blijkt ook uit onderzoek: de buurt ziet dat de overlastgevers iets terug doen voor de maatschappij, er wordt geappelleerd aan hun normbesef en waar mogelijk herstellen de jongeren de schade die ze zelf hebben aangericht. Ik verwacht bovendien dat er een preventieve werking vanuit gaat”.