Binnenland

Jihadisten Den Haag voor de rechter

03-11-2014 07:57

Drie vermoedelijke jihadisten moeten maandag voor de rechtbank in Den Haag verschijnen. Het gaat om de Syriëganger Maher H. (20) en de ‘ronselaars’ Imad el O. (23) en ronselaar Shukri Farah (20), de vrouw van H.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Maher H. van terroristische samenspanning. Hij zou van maart 2013 tot begin februari 2014 voorbereidingen hebben getroffen en daarna hebben meegedaan aan de strijd in Syrië.

De Syriëganger verklaarde tijdens een eerdere zitting dat hij niet instemt met de denkbeelden van terreurorganisatie Islamitische Staat. Maar volgens justitie trof hij voorbereidingen onder de vlag van IS. De Syriëganger wordt er ook van beschuldigd dat hij onder meer via chatberichten en op internet anderen heeft opgeroepen om terroristische misdrijven te plegen.

Zijn vrouw heeft volgens het OM onder meer contacten onderhouden met jihadisten in Syrië en mensen proberen te werven en “geestelijk rijp te maken voor afreis naar Syrië”. El O. tenslotte, wordt ervan verdacht dat hij in maart 2013 heeft geprobeerd een toen 17-jarige jongen bij zijn ouders weg te halen. Daarna wilde hij hem zonder toestemming van de ouders naar Syrië te laten afreizen.