Binnenland

FNV woest om verloting ‘slaven’

10-11-2014 07:07

Onder groente- en fruittelers worden maandag tien gratis Slowaakse arbeidskrachten verloot. Dat gebeurt op een seminar in Leusden, aldus De Telegraaf.

Vakbond FNV Bondgenoten is furieus over het seminar waarin uitgelegd wordt hoe voordelig het is om buitenlandse werknemers uit landen als Polen en Armenië te werven. De bond vindt dat er, vanwege de verloting, sprake is van mensenhandel.

“Het beeld dat wordt gecreëerd, doet me denken aan mensenhandel. Ik dacht eerst dat het een grapje was, maar dit is toch wel ver over de top”, zegt Mariëtte van der Neut, bestuurder uitzendsector bij FNV Bondgenoten. “Het hele seminar is erop gericht hoe werkgevers via allerlei constructies op een zo goedkoop mogelijke manier arbeidskrachten uit het buitenland kunnen halen.”

Ook bezoekers van de website Groentennieuws schrikken van de verloting. “Een verloting van mensen is de schaamte voorbij”, zo schrijft een bezoeker. “Daarmee wordt de factor arbeid verkwanseld tot moderne slavernij.”

Gerard Koolen van het organiserende internationale uitzendkantoor Lugera laat weten: “Voor onze eerste tien klanten betalen we een week lang het salaris van een uitzendkracht. De actie is ludiek bedoeld. Achteraf begrijp ik dat het onhandig is. We hadden onze eerste klanten misschien beter een korting kunnen geven op de tarieven.”