Binnenland

Kamer: onveilige gemeenten afsluiten van DigiD

11-11-2014 08:45

De Tweede Kamer wil dat gemeenten die hun beveiliging niet op orde hebben geen gebruik mogen maken van DigiD. Ook moeten de gemeenten sneller worden afgesloten. D66-Kamerlid Kees Verhoeven bevestigt dit na berichtgeving door RTL Nieuws.

Overheidsorganisatie Logius erkende eind oktober dat twaalf gemeenten kwetsbaar zijn geweest voor DigiD-misbruik. De problemen zijn inmiddels opgelost. Er zijn geen aanwijzingen dat er ook daadwerkelijk misbruik is gemaakt van de kwetsbaarheden.

Ondanks het feit dat het lek gedicht is, doet D66 een voorstel om gemeenten die hun beveiliging niet goed geregeld hebben tijdelijk de toegang tot DigiD te ontzeggen.

Verhoeven tegenover NU.nl: “De mogelijkheid is er al, maar minister Plasterk maakt er onvoldoende gebruik van waardoor de twaalf gemeenten veertien maanden open stonden.” Hij pleit nu voor strengere controles die bovendien vaker plaatsvinden.

DigiD-informatie die in verkeerde handen valt, kan door kwaadwillenden gebruikt worden om valse toeslagen en uitkeringen aan te vragen. Dat wil D66 met het voorstel dat dinsdag aan minister Plasterk wordt gedaan voorkomen. Het plan wordt gesteund door VVD en PvdA.